Yeni Zelanda, anne deniz aslanı ile yavrularını korumak için işlek otoyolu kapattı

Yeni Zelanda, anne deniz aslanı ile yavrularını korumak için işlek otoyolu kapattı

Yeni Zelanda’nın Güney adası’nda yer alan Dunedin adlı liman kentinde, anne deniz aslanı ve yavrularının güvenli bir şekilde yuva yapmasını sağlamak için işlek bir otoyol kapatıldı. Nesli tükenme tehdidinde olan hayvanları korumak için alınan karar, şehir sakinleri tarafından takdirle karşılandı.

Yeni Zelanda'nın Güney Adası'ndaki en büyük ikinci şehri, anne deniz aslanı ve yavrularını korumak amacıyla işlek bir otoyolu kapattı. 

Dunedin Belediye Meclisi tarafından yakılan açıklamada, "Şehrimizin bazı özel sakinlerinin yolu güvenli bir şekilde kullanmasını sağlamak için St. Claire plajının yukarısındaki John Wilson yolunu bir aylığına kapatıyoruz. Bir Yeni Zelanda deniz aslanı ve yavruları, yolun yan taraftaki golf sahasına yerleşti ve plaja gitmek için düzenli olarak bu yoldan geçiyor. Bölgeyi yine de yürüyerek veya bisikletle ziyaret edebilirsiniz, ancak lütfen deniz aslanlarına bolca yer bırakın (en az 20 metre). Dünyadaki en nadir türlerinden biri olan Yeni Zelanda deniz aslanları yok olmak üzere" ifadelerini kullanıldı.

Bununla birlikte  120 bin kişiye ev sahipliği yapan liman şehri, vahşi yaşamı korumak için yaz aylarında yollarını düzenli olarak yolları kapatıyor. Ancak daha önce hiçbir zaman bu durum 1-2 günden fazla sürmedi.  

Kapatılan John Wilson otoyolundan bir görünüm. Kapatılan John Wilson otoyolundan bir görünüm.

HALK KARARIN KALICI OLMASINI İSTİYOR

Diğer taraftan, Dunedin Belediyesi’nin kararı bölge halkı tarafından takdirle karşılandı ve birçok kişi savunmasız vahşi yaşamı korumak için kararın kalıcı olmasını istedi. 

Deniz aslanları Yeni Zelanda’da nesli tükenmekte olan türler arasında değerlendiriliyor. 1993’ten beri Dunedin çevresinde yavrulayan hayvanlar, insanlardan korkuyor ve köpekler tarafından saldırıya uğruyor. Yeni Zelanda Koruma Departmanı’na göre, ülkede  yaklaşık 12 bin Yeni Zelanda deniz aslanı bulunuyor ve popülasyon, balıkçılık, salgın hastalıklar, yiyecek bulamama ve insan etkisinden kaynaklanan tehditler nedeniyle azalmaya devam ediyor.

İTALYA'DA EVCİL HAYVANLARA YOĞUN İLGİ

Bu haber Nurseli Işık tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.