Sur Kültür Yolu Festivali büyük ilgi gördü

Sur Kültür Yolu Festivali büyük ilgi gördü

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında düzenlenen Sur Kültür Yolu Festivali, gerçekleştirildiği Diyarbakır'da olduğu kadar çevre illerden de büyük ilgi gördü. Gerek vatandaşların gerekse sanatçıların gösterdiği ilgiden, düzenlenen etkinliklerin çokluğundan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'ni düzenleme adına ne ölçüde isabetli bir karar verdiği Diyarbakır'da da gözler önüne serildi
Sur Kültür Yolu Festivali büyük ilgi gördü
0:00 / 0:00


Yontma Taş ve Mezolitik devirlerinden itibaren yerleşim bölgesi olan, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kozmopolit bir yapıya sahip olan ülkemizin kadim şehirlerinden biri.

Yaklaşık 9 bin yıllık tarihiyle, birçok medeniyetin izlerini taşıyan tarihi eserleriyle, kozmopolit yapısıyla müzikten gastroya kadar zengin kültüre sahip olan Diyarbakır'daki  ile , tarafından 2015'te 'Dünya Mirası' olarak tescil edildi. Diyarbakır, 2018'de ise Uluslararası Gazeteciler ve Yazarlar Derneği tarafından şehirlerin turistik mekânları, konaklama yerleri, şehir halkının misafirperverliği gibi özelliklerin değerlendirildiği 'Altın Elma Ödülü'nü kazandı.


tarafından düzenlenen, kanımca kültür - sanat adına devrim niteliğindeki kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilen festival, 8 Ekim’de başladı.

'nın davetlisi olarak gittiğim Diyarbakır'da 'ne Diyarbakırlıların olduğu kadar çevre illerden gelenlerin gösterdiği ilgiyi yerinde görme olanağına sahip oldum.

kapsamında düzenlenen , Diyarbakırlıların olduğu kadar çevre illerden de büyük ilgi gördü. Gerek vatandaşların gerekse sanatçıların gösterdiği ilgiden, düzenlenen etkinliklerin çokluğundan 'nın Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'ni düzelme adına ne ölçüde isabetli karar verdiği Diyarbakır'da da gözler önüne serildi.

15.168 km²'lik yüzölçümüne 2.320.021 kişilik nüfusa sahip Diyarbakır’ın kültürel mirasını taçlandırmak için kapsamında düzenlenen , 16 Ekim’e kadar 2 binden fazla sanatçının katılımıyla 600’den fazla etkinliğe ev sahipliği yaptı / yapacak.

Şehrin tarihi ve önemli mekânlarına yayılan festivale ilk iki gününde on binlerce kişi katıldı. kapsamında Diyarbakır’da bu sene ilk kez düzenlenen ’nin açılışı ’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

, festivalin ilk gününde birçok serginin açılışını yaparken, çok sayıda etkinliğe de katıldı.’nin açılışına , , ve’in yanı sıra çok sayıda davetli de katılım gösterdi.

Diyarbakırlılar'a 8 Ekim'den itibaren eğlenceli ve didaktik etkinlikler sunan,'ın da katılımıyla  düzenlenecek kapanış töreniyle 16 Ekim'de sona erecek.

'nde düzenlenen / düzenlenecek etkinlikler şöyle; ilk günün akşamında Dağ Kapı Meydanı’nda düzenlenen konserine 15 bin kişi katılırken, Diyarbakırlıların yoğun ilgi gösterdiği bir diğer etkinlik olan ile söyleşi ve ilahi dinletisini Hz. Süleyman Cami Meydanı’na gelen yaklaşık 10 bin kişi büyük bir ilgiyle izledi.

Kurşunlu Camii Meydanı Sahnesi’nde Diyar-ı Nebi etkinlikleri kapsamında gerçekleşen Kürtçe / Türkçe Mevlid’i 4 binin üzerinde kişi izlerken gün boyunca yine Kurşunlu Camii Meydanı’nda gerçekleşen çocuklara yönelik etkinlikleri ise yaklaşık 9 bin kişi takip etti. Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde 'ın 'Münaşaka'sına yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Festivalin ikinci gününde Kurşunlu Cami Meydanı Sahnesi’nde gerçekleşen etkinliklere 5 bin kişi, yine aynı alanda başka bir noktada düzenlenen çocuk etkinlik alanında gerçekleşen aktivitelere ise yaklaşık 15 bin bin kişi katılırken, Yenikapı Caddesi üzerinde düzenlenen sokak sahneleri, sergiler ve gastronomi etkinliklerine ise 10 binden fazla kişi ilgi gösterdi. Ressam’in sergisine de ev sahipliği yapan Keçi Burcu’nda gün boyu gerçekleşen Gökyüzü Gözlem Etkinliği ve açık hava sinema gösterimlerine de yine yaklaşık 14 bin katıldı. Diğer noktalarda gerçekleşen etkinlikler de yine binlerce sanatseverin ilgisiyle karşılaştı. Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde gün boyu gerçekleşen, tiyatro - Dasinema gösterileri ile söyleşi ve panellere 4 bin 500 kişi katıldı.

Festival kapsamında Dağ Kapı Meydanı’nda sahne alan ve ’un konserlerine ilgi bir hayli yüksekti. Koç'un konserine 50 bin kişi katılım sağlarken şef yönetimindeki , 13 yıl aradan sonra Diyarbakır’da konser verdi. Orkestra, konserin belirli bölümlerinde keman sanatçısı 'a eşlik etti. ise Dağ Kapı Meydanı’ndaki konserinde şarkılarını yaklaşık 70 bin kişiye seslendirdi.

Diyarbakır’ın kültürel, mimari ve tarihi mirasına dikkat çeken Heritage Talks etkinlikleri kültür rotası Diyarbakır’ın tarihini gözler önüne seriyor. 'Diyarbakır Miras Sohbetleri' programının ilk gününde 'Kazı Başkanları Paneli' düzenlendi. Farklı diller, dinler ve kültürleri barındıran Diyarbakır’ın bölge kültürü ve kültürel mirasına yönelik konuşmalarla zenginleştirilen programda  ile  da konuşmacı olarak yer aldı.

Tüm sanatseverlerin ücretsiz olarak ziyaret edebileceği sergiler 8 - 16 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır’ın farklı lokasyonlarında yer alacak. Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında ve ’dan ’e pek çok sanatçının sergisi ücretsiz olarak görülebilecek. Siyah Beyaz Diyarbakır Fotoğraf Sergisi’nden Çağdaş Sanatlar Sergisi'ne, İtalyan Ressamlar sergisinden Cezeri’den Leonardo Da Vinci sergisine kadar toplamda 17 farklı sergi ’nda yer alıyor.

’nde Dağ Kapı Meydanı'ndan Keldani Kilisesi’ne, Keçi Burcu’ndan İç Kale Açık Hava Sahnesi’ne, Kurşunlu Camii’nden Paşa Hamamı’na kadar Diyarbakır’ın her noktası kültür sanat rotası olarak şehirle kucaklaşmaya devam ediyor.

Diyarbakır ve fotoğraf tutkusunu bir arada yaşamak isteyenleri 8 Ekim’de buluşturan 'Fotomaraton' etkinliği binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleşti. Festivalde Devlet Tiyatroları; toplamda 6 oyun, 13 temsil sahneleyecek. Ayrıca 2 özel tiyatronun oyunları da seyircilerle buluştu.

Balon uçuşlarından Night Glow gösterisine, gökyüzü gözlem etkinliklerinden gastronomi etkinliklerine, çocuk atölyeleri ve özel sahne gösterimlerinden edebiyat buluşmalarına kadar pek çok etkinlik Diyarbakır’da gerçekleşiyor.

'Gastro Diyarbakır Buluşmaları' kapsamında Hasan Paşa Hanı’nda Tarihi Diyarbakır lezzetleriyle kahvaltı yapılırken, ardından gerçekleşen müzik dinletisi de büyük ilgi gördü. Yenikapı Caddesi’nde düzenlenen 'Mezopotamya Lezzetleri Diyarbakır Mutfağı' etkinliği ünlü şeflerle bilinmeyen tarifleri gün yüzüne çıkardı.

Bu yıl ikinci kez düzenlenen ’nin açılış töreni de kapsamında olacak ve ödül töreni Eski Cezaevi’nde gerçekleşecek. 'Suzan Suzi' filminin galası 13 Ekim’de yine ’nde gerçekleştirilecek. Dağ Kapı Meydanı Açık Hava Sahnesi'nde 16 Ekim’e kadar her akşam bir konser düzenlenecek. Yenikapı Caddesi ve Cemil Paşa Konağı gastronomi buluşmalarının adresi olacak.

’dan ’a, ’den ’a,  ve grubuna kadar pek çok sevilen isim Dağ Kapı Meydanı Açık Hava Sahnesi’nde ücretsiz konserlerle halkla buluştu / buluşacak.

nde çocuklar için gökyüzü atölyelerinden çocuk sahne gösterimlerine, interaktif dijital gösterilerden Ahmed Arif Edebiyat Müzesi’ndeki yaratıcı okuma ve yazı atölyelerine kadar pek çok etkinlik ve söyleşi gerçekleştirilecek.

kapsamında gerçekleşecek Edebiyat Buluşmaları’nın birbirinden farklı etkinliklerinde; , , , , , , , ve gibi alanında başarılı isimler yer alacak.

Kültürel miras alanında çeşitli arkeolog ve restoratörlerin yanında, somut olmayan kültürel miras alanından da müzik, tiyatro, resim, edebiyat ve birçok sanat dalından isimlere ev sahipliği yapacak olan Heritage Talks 'Diyarbakır Miras Sohbetleri', 16 Ekim’e kadar sürecek.

Kürt sözlü edebiyatının beş bin yıllık geleneği Dengbêjlik, bu geleneğin taşıyıcıları Dengbêjler ve söyledikleri kilamların konu edildiği etkinliklerle hem yerli hem de yabancı misafirleriyle buluşacak. Velime / Eyvan Gecelerinde , , , , gibi birçok sanatçı katılım sağlayacak.

, , konseri, Kuşların Talebesi – Feqiyè Teyran Müzikali ile devam edecek.’ın 'Aydınlıkevler’i ve 'Şerbet Hanım’ın 'Deli Aşkları tiyatro gösterimine kadar pek çok etkinlik, sanatın ve kültürün buluşma noktası Sezai Karakoç Kongre Merkezi’nde olacak.

Bu haberin seslendirmesi Voiser tarafından yapılmıştır.

Bu haber canssuu cakir tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.