Çocuk ‘arı’lar eğitimde

Çocuk ‘arı’lar eğitimde

 Öğrenciler ‘Arı Biziz, Bal da Bizdedir’ projesi kapsamında arı ailesi, arı ürünleri ve arı çevre ilişkisi konusunda eğitimler alıyor.

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAGEM), ‘Arı Biziz, Bal da Bizdedir’ projesiyle ortaöğretim öğrencilerine arı ailesi, ürünleri ve arı-çevre ilişkisiyle ilgili eğitimler veriyor. DAGEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Meral Kekeçoğlu, çocukların arıyı tam olarak tanımadığını, sadece bal yaptığını ve “arı sokar” diye korktuklarını belirtti. Çocukların; arının çevre, doğa ve polinizasyon için ne kadar önemli olduğu konusunda yeterince fikirlerinin olmadığını söyleyen Kekeçoğlu şöyle devam etti:

700 ÇOCUKTA FARKINDALIK OLUŞTU
“Çocuklar, küçük yaşlarda çevreye ve doğaya duyarlı bireyler olarak yetiştirilmeli. Ağaç yaşken eğilir diyerek yola çıktık ‘Arı Biziz, Bal da Bizdedir’ projesi kapsamında çocuklarda arılar, arının doğa ve çevre için önemi hakkında farkındalık oluşturduk. Bu proje, TUBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında destekleniyor. Projemiz, bu yıl 7 yaşını doldurdu. Şimdiye kadar yaklaşık 700 çocukta ve onlar aracılığıyla ailelerinde arı farkındalığı oluşturduk. Bu projeyle arıların morfolojisi ve fizyolojisi, arının çevre ve toplum için önemi, tozlaşmadaki rolü ve ürünlerinin tıbbi amaçlı kullanımlarıyla çocukların gelişimlerindeki faydaları, büyüme çağındaki çocuklara öğretilerek bilimin popülerleşmesine katkıda bulunuluyor. Çocuklarımızın arı ve içinde bulunduğu çevre arasındaki ilişkiyi algılamaları, ekolojik dengede arıların yeri ve önemini anlamaları, arıya ve diğer polinatör böceklere karşı daha duyarlı yaklaşım ve davranış biçimlerini geliştirmelerine de yardımcı olmak. Projede, hedef kitle hem kırsal hem de kentsel kesimde bulunan ortaöğretim okullarından aynı yaş grubu öğrenciler. Eğitim programı 29 Haziran’da sona erecek.”

Bu haber Kübra Çelebi tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.