İsveç, dünyanın ilk elektrikli yolunu açtı

İsveç, dünyanın ilk elektrikli yolunu açtı

Üzerinde hareket eden elektrikli otomobillerin şarj edilebilmesini sağlayan dünyanın ilk elektrikli otoyolu İsveç’te kullanıma açıldı.

İsveç’in başkenti Stockholm yakınlarında halka açık bir otoyola inşa edilen ve yaklaşık iki kilometre uzunluğunda olan yolun elektrikli bütün araçların kullanımına açık olacağı söylendi.

İsveç hükümeti, elektrikli yol projesinin bütün ülkede uygulanması için gerekli haritayı çıkardığı belirtildi.

Elektrikli otomobiller, yerleştirilen bir iletken yardımıyla otoyolun yaklaşık 2 kilometrelik kısmına gömülen elektrik yüklü raylar sayesinde seyir halinde şarj olabiliyor. Yolda seyreden araç durduğu an elektrik akımı da duruyor.

Yol üzerindeki sistem, araçların enerji tüketimini hesaplayabiliyor ve araç sahibinin ödemesi gereken elektrik faturası miktarını bu hesaplamaya göre belirleniyor.

Bütün araçlar ve yollar yeni teknoloji için uygun

“eRoadArlanda” ismi verilen projenin Başkanı Hans Säll, şu an ülke genelinde kullanılan bütün araçların ve yolların yeni teknolojiye uygun olduğunu söyledi.

İsveç’te 20 bin kilometresi otoyol olmak üzere yarım milyon kilometre karayolu olduğunu hatırlatan Säll, “20 bin kilometrelik otoyolu elektrikli yol projesiyle değiştirirsek bunun yeterli olacağını düşünüyorum. İsveç’te iki otoyol arasındaki en uzak mesafe 45 kilometre ve elektrikli araçlar bu mesafede şarj olmadan hareket edebilir” dedi.

Dizel araçları yasaklayan teklif kabul edildi

Fosil yakıt tüketimini tamamen ortadan kaldırmak isteyen İsveç’in bu yakıt türünde yüzde 70 oranında tasarruf sağlaması gerekiyor. İsveç’te hükümet, geçtiğimiz günlerde dizel arabaların yerel yönetimler tarafından yasaklanabilmesini sağlayan teklifi kabul etti.

Kaynak: DHA/Reuters

Bu haber Kübra Çelebi tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.