Her Yerde Sanat Derneği

Her Yerde Sanat Derneği

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının dokuzuncu sezonunun dokuzuncu Fark Yaratan’ı, sirk eğitimini çocuklara yönelik sosyal uyum için pedogojik bir yöntem olarak uygulayan Her Yerde Sanat Derneği oldu.

Her Yerde Sanat Derneği, Mardin’de tek seferlik bir festival fikri ile yola çıkan Pınar Demiral ve arkadaşları tarafından 2012 yılında kuruldu. Dernek bünyesindeki Sirkhane Sosyal Sirk ve Sanat Okulu, Mardin’de yaşayan hem Türkiyeli, hem de mülteci çocukların bir araya gelebildikleri ve ortak dilin sanat olduğu bir yaşam alanı sunuyor.

Sirkhane’de eğitmenler sosyal sirki, pedagojik bir yöntem olarak kullanıyorlar. Verdikleri eğitimlerle, fırsatlara erişemeyen çocukların, savaşın getirdiği olumsuzlukları atlatmalarına ve hayal dünyalarının gelişmesine yardımcı oluyorlar. Sirkhane’de jonglörlük, akrobasi, tahta bacak gibi sirk eğitimlerinin yanı sıra resim, fotoğraf, Türkçe gibi dersler de veriliyor.

Sirkhane’de eğitim alan gençler birer Sirk Kahramanı’na (Circus Hero) dönüşüyor ve Circus Habibi programıyla eğitimlere yeni katılan çocuklara gönüllü olarak rehberlik etmeye başlıyorlar.

Her Yerde Sanat Derneği verdiği eğitimler ve düzenlediği festivallerle bugüne kadar 300 bin çocuğun hayatına dokundu.

Her Yerde Sanat Derneği, çocukların sanat aracılığıyla ayrımcılıktan uzak bir ortamda bir araya gelmesini sağladı. Bedenlerini ve zihinleri harekete geçirerek, özgüvenlerini güçlendirdi. Çocukların hem geleceklerinde, hem de hayal dünyalarında kolay kolay unutulmayacak kocaman bir fark yarattı.

 

<iframe width=560 height=315 src=https://www.youtube.com/embed/UDHyPQambOk?rel=0 frameborder=0 allow=autoplay; encrypted-media allowfullscreen></iframe>

 

Bu haber Kübra Çelebi tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.